Ayak Bileği Burkulmasına Koruyucu Önlem Şart

Zorlu mücadelelere sahne olan spor müsabakalarında sporcuların en sık karşılaştığı sorunlardan biri olan ayak bileği burkulmaları için uzmanlar, koruyucu önlemler alınması gerektiğini belirtiyor.
Acıbadem Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Binnet, burkulmalarla ilgili bilgi verdi. Ayak bileği bağ burkulmalarının sportif ve günlük yaşamda en sık görülen yaralanmalar olduğunu belirten Binnet, uluslararası alanda yapılan çalışmalara göre her gün 27 bin kişide ayak bileği bağ yaralanması olduğunu kaydetti. Her gün 10 bin kişiden birinin ayak bileğinin burkulduğuna dikkat çeken Binnet, bunların en az yarısının ciddi burkulmalar olduğunu belirtti. Bu tür yaralanmaların daha çok sporcularda görüldüğünü dile getiren Binnet, basketbol yaralanmalarının yüzde 45’i, futbol yaralanmalarının yüzde 30’u, atletizm yaralanmalarının yüzde 25’inin ayak bileği ekleminde geliştiğini vurguladı. Binnet, ayak bileğinde oluşan yaralanmalarının yüzde 75’inin bağ yaralanması olduğunu, bunların ise 85’inin ayağın içe doğru burkulmasıyla yaşandığını belirtti.


"KORUYUCU ÖNLEMLER ALINMAZSA AKTİF SPORTİF YAŞAMI UZUN SÜRELİ KESİNTİYE UĞRAR"


Sporcular için koruyucu önlem alınmaması durumunda burkulmaların sık sık tekrar ettiğini söyleyen Binnet, "Bu da eklemin kıkırdaklarında bozulma ile sonuçlanır. Sonuç aktif sportif yaşamınının uzun süreli kesintisine uğramasıdır" dedi.
Burkulmanın bir bağ hasarını ifade ettiğini söyleyen Binnet, "Ayak bileği burkulmalarında öncelikle yaralanmanın ciddiyeti hakkında fikir sahibi olunmaya çalışılmalıdır. Hafif bir burkulmada olarak algılayıp soğuk uygulama ve bandaj ile sporcunun oyuna devam etmesine izin vermek sakıncalı olabilir. Muayenede belirgin eklem gevşekliği varsa ve koşmaya çalıştığında ciddi bir ağrı ve topallama oluyorsa sportif veya o andaki aktivasyonuna devam edemeyecek demektir. Ayak bileği hemen şişerse ve hareket kısıtlılığı gelişirse eklem içi kanama olasılığı yüksektir" ifadelerini kullandı.
Çoğu burkulmada başlıca acil tedavinin istirahat, soğuk uygulama, elastik bandaj uygulaması ile kompresyon ve bacağı yüksek bir yere koyarak elavasyondan oluştuğunu söyleyen Binnet, yaralanan bölgeyi ek hasarlardan korumak için koltuk değneği ve hafif ateller kullanılmasında yarar olduğunu belirtti. Binnet, soğuk veya buz uygulamasının şişmeyi azaltmak ve çabuk iyileşmeyi sağlamak için hemen uygulanması gerektiğine dikkat çekti.


"AYAK BİLEĞİ BURKULMASI SADECE İSTİRAHAT, BANDAJ VE İLAÇLA TEDAVİ EDİLEMEZ"


15 veya 20 dakikalık uygulamalarla, buz torbasını bir havluya sararak müdahale edilmesinin önemine işaret eden Binnet, "Bu, duruma göre 1-3 gün sürebilir. Bu süreç içerisinde kesin tanı konulmalıdır. Yere basıldığında, yani yük verildiğinde ağrı olduğu sürece o bacak üzerine yük verilmemelidir. Rehabilitasyon yaralanmanın ciddiyetine göre 1-4 hafta sürebilir. Spora döndükten sonra bir süre tekrar burkulma riski yüksektir. Genellikle ikinci burkulma birinciden, üçüncü burkulma ikinciden daha kötüdür. Bu nedenle yeterli iyileşmeyi sağlamak için yaralanmadan sonraki 6 hafta bandaj veya bileklik kullanılması uygun olabilir. Ayak bileği burkulması kötü bir yaralanma değildir, fakat rehabilitasyonla tedavi edilmesi gereken bir yaralanmadır. Sadece istirahat, bandaj ve ilaçla tedavi edilecek bir yaralanma değildir. Böyle tedavi edilirse sıklıkla kronik ayak bileği gevşekliği gelişebilir" açıklamasında bulundu.

Haberin kaynağı için tıklayınız.

Paylaşın